Project Vorst Nationaal met be•at venues: “Het regende enorm hard tijdens de werken en toch speelde Polydak het klaar om ruim voor de deadline klaar te zijn”

Project Vorst Nationaal met be•at venues

Be•at venues baat verschillende concertzalen uit in Vlaanderen en Brussel. Als Facility & Safety Manager is Jasper Plaetinck verantwoordelijk voor alle grote technische bouwprojecten. Zo ook voor de dakrenovatie van Vorst Nationaal. Een project waarvoor ze samenwerkten met Polydak.

“Voor de dakrenovatie van deze iconische concertzaal in Vorst was ik de projectleider vanuit be•at venues. Vorst Nationaal werd in 1970 gebouwd en wordt nog vaak gebruikt. Een tijdje geleden werd de milieuvergunning vernieuwd en beslisten we om verschillende investeringen te doen in het gebouw. Een van die keuzes: een nieuw dak. En daar schakelden we maar al te graag Polydak voor in.”

Stevig nieuw dak met isolatie en lichtgrijze PVC

“Het vroegere dak van Vorst Nationaal was een steeldeck met rotswol en roofing. Dit grote, platte dak van zo’n 5.700 m² groot was lek. Vernieuwing was dus hoognodig! Het steeldeck is gebleven, maar Polydak lag er extra isolatie op en PVC als dakbedekking.”

“PVC was belangrijk omdat we een zo licht mogelijk dak moeten hebben, want alles van licht, video, geluid, special effects … wordt aan dit dak gehangen. Het is essentieel dat onze dakstructuur stevig is, niet te zwaar wordt en dat het veel aankan. PVC is flexibel, het beweegt minimaal wanneer wij er iets aanhangen en verkleint het risico op een lek omdat er geen scheuren of gaten inkomen.”

Weg met hitte-eiland

“De gemeente Vorst maakte een aantal jaren geleden een hittekaart op waaruit bleek dat Vorst Nationaal een hitte-eiland was. Wanneer er zo’n 8.000 bezoekers zitten in een gebouw met een dak dat niet goed geïsoleerd is, gaat er serieus wat warmte verloren. Nu we overschakelden op meer isolatie én een lichtgrijze – bijna witte – dakbedekking, weerkaatst het dak het licht en de warmte van de zon. Wanneer je het dak op gaat, moet je zelfs een zonnebril opzetten omdat het zo fel is!”

“Om te vermijden dat het binnen te warm wordt voor de bezoekers, investeren we dit jaar nog in een ventilatie-installatie. Zo krijgt iedereen verse lucht binnen.”

Show must go on

“De eerste vraag die we stellen voor we met een aannemer in zee gaan, is of ze de deadline respecteren en wat ze zouden doen wanneer de timing in het gedrang komt. En dat is iets waar Polydak zich in onderscheidt. In juli 2023 begon dit project. Het zou zo’n 3 à 4 weken duren. Er was immens veel regen toen, en toch speelde Polydak het klaar om zelfs ruimschoots voor de deadline klaar te zijn.”

“Ook op vlak van nazorg konden we op hen rekenen. Wanneer er een lek was bijvoorbeeld, stond er 1 uur later een ploeg klaar. Dit toont aan dat ze hun verantwoordelijkheid weten op te nemen. Als je een aannemer zoekt waarop je kan vertrouwen, zit je dus goed.”

“Een van de punten die ik persoonlijk het meest waardeer aan deze samenwerking is dat ik altijd 1 vast contactpersoon had die ik altijd kon bereiken. Hij was altijd bereikbaar. Ik kon hem bellen en hij komt z’n beloftes na. Dat is niet altijd makkelijk, en dat is zeker niet bij elke aannemer zo.”

 

Op zoek naar een trouwe partner voor je volgende project? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag meteen een offerte aan. We helpen je graag op weg!

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?