Dakbedekking plat dak: waarom wij de voorkeur geven aan roofing en PVC

Op zoek naar de beste dakbedekking voor je plat dak? Wij helpen je de knoop doorhakken. En ook al kunnen wij alle soorten dakbedekkingen voor platte daken plaatsen, toch schuiven wij voor de meeste projecten bitumen en PVC naar voren

 

Er zijn verschillende soorten platdakbedekking. Waarvan roofing, EPDM, PVC en TPO de meest bekende zijn. We overlopen ze elk even kort.

1. Roofing
Ook bekend als bitumen – die platdakafdichting met de zwarte kleur, die met een brander wordt aangebracht. Er zijn twee grote families in deze dakbedekking: APP en SBS.

Van het lijstje is dit het materiaal dat al het langste wordt toegepast.

2.EPDM
EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Kort samengevat: een afdichting voor platte daken uit rubbers.

Dit materiaal wint steeds meer aan populariteit.

3.PVC
PVC staat voor Polyvinylchloride, een thermoplast. Een thermoplast is een kunststofmateriaal dat bij verhitting zacht wordt.

Net zoals EPDM een kunststof dakbedekking, maar een pak goedkoper.

4.TPO
Afkorting voor ThermoPlastische Olefine. Net zoals PVC dus een thermoplast, maar de basisgrondstof is een ander materiaal.

Welke dakbedekking voor jouw plat dak?
Het valt ons als Polydak op dat EPDM vaak naar voren wordt geschoven als het beste materiaal. Dat als de meerprijs geen probleem is, je niet moet twijfelen: dan is EPDM altijd de beste keuze.

Wij zijn het daar vanuit onze jarenlange ervaring als plaatser én hersteller niet mee eens. Ja, EPDM is een prima materiaal. Maar de plaatsing ervan is een delicaat werkje. Het minste foutje wordt afgestraft.

Als EPDM het beste eindresultaat zou opleveren, dan zouden onze herstellingsploegen amper EPDM-daken tegenkomen. Toch is dat wel het geval. Bij stormschade zien we het zelfs veel vaker mislopen bij EPDM. In 8 van de 10 gevallen, moeten we dan een plat dak met EPDM op. Voor ons is het een product dat niet doet wat het claimt te doen.

PVC en bitumen zijn volgens ons beter. En wel hierom…
Wij zien in de praktijk de meerprijs van EPDM dus niet gerechtvaardigd. Wij merken geen langere levensduur van EPDM-platte daken die die hogere kost verantwoordt ten opzichte van PVC en bitumen.

Met het goedkopere PVC kunnen we even goede resultaten bereiken. Omdat PVC robuuster is in de plaatsing. En dus makkelijker te leggen. Qua prijs/kwaliteit staat het voor ons dus hoger dan EPDM.

PVC en bitumen worden al veel langer gebruikt en hebben hun levensduur in de praktijk dus al bewezen. Het zijn beide ‘traditionele’ materialen die hun staat van dienst al hebben verdiend. ‘Traditioneel’ betekent dus niet achterhaald. Integendeel.

 

 

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?