Dakrand plat dak: klein detail, groot visueel effect

Als je dit artikel leest, heb je sowieso oog voor detail. Want dat betekent dat je de dakrand van je plat dak belangrijk genoeg vindt om even bij stil te staan. En terecht. Want ook als is zo’n dakrand maar enkele centimeters hoog, toch heeft zo’n rand een groot effect op het uitzicht van je plat dak. En dus ook je woning. Wat zijn je opties?

De dakrand van een plat dak heeft in de eerste plaats een technische functie. Het zorgt ervoor dat het water op je plat dak alleen maar via de afvoerpijp weg kan.

Zonder dakrand bestaat het risico dat tijdens harde regen het water over je muren loopt. Bij een te kleine dakrand is er dan weer het gevaar dat het regenwater onder de dakrand waait. Waardoor de bakstenen, het hout of pleister onder je plat dak veel water te verwerken krijgen. Met misschien vochtinfiltratie tot gevolg. Of erger: dat dat water zich een weg naar binnen baant.

Daarom is een minimalistische dakrand – populair bij fans van een strakke bouwstijl – niet altijd een mogelijkheid. Het is inderdaad mooi en modern, maar als aannemer moet het voor ons in de eerste plaats technisch in orde zijn.

Dakrand plat dak bepaalt mee het uitzicht van je woning

De dakrand bepaalt mee het uitzicht van je woning. Zeker als je een nieuwbouwwoning hebt met alleen maar een plat dak. Dan speelt die strook een even grote rol als pakweg de kleur van je raamprofielen.

Dus goed dat je daar even bij stilstaat. Weet dat het uitzicht afhangt van het materiaal.

In 90% van onze projecten plaatsen wij aluminium dakranden. Waarom aluminium zo populair is als de dakrand voor platte daken? Omdat het in tegenstelling tot PVC in alle mogelijke RAL-kleuren verkrijgbaar is.

Dat betekent:

  1. Veel keuze
  2. Perfect af te stemmen op de rest van je schrijnwerk.

Daarnaast is aluminium een duurzaam, licht en stevig materiaal.

Het goedkopere PVC wordt meestal gekozen bij verbouwingen waar het visuele niet zo’n grote rol speelt voor de bewoners.

Onze tip?

Kies je voor een kleur die overeenstemt met je schrijnwerk? Dan gaat de dakrand van je plat dak mooi op in het geheel.

Wil je met je dakrand een extra visueel element toevoegen? De rest van je exterieur doorbreken? Varieer die horizontale lijn van je dakrand dan met een andere kleur. Laat de dakrand van je plat dak dan wel voldoende contrasteren met je bakstenen, schrijnwerk, dakpannen. Een kleur die niet genoeg contrasteert, komt over als een verkeerde bestelling in plaats van een bewuste keuze…

Dakrand plat dak: neem contact op

Op zoek naar een plat dak specialist die je plat dak afwerkt tot in de puntjes – inclusief de perfecte dakrand? Neem contact op.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?