Isolatie plat dak: in een minuut of twee helemaal mee

Welke soort isolatie is nu het best geschikt voor je plat dak? Verschilt dat naargelang nieuwbouw of renovatie? En de lambda, is dat een of andere Zuid-Amerikaanse dans? Wij leggen alles uit in mensentaal.

Wat doet isolatie?

We beginnen bij het begin: wat is eigenlijk het nut van isolatie? Wel, isolatie werpt een buffer op. Een buffer tussen buiten en binnen.

Het doel? Om de temperatuur in je woning – het zogenaamde binnenklimaat – zo constant mogelijk te houden. Om op die manier een comfortabel wooncomfort te garanderen.

In de winter beschermt de isolatie van je plat dak je woning tegen de koude buitentemperaturen. En in de zomer houdt het de warmte buiten.

Is er zoiets als een ideale isolatie voor platte daken?

Rotswol, PUR-platen, glaswol, EPS, PIR-platen, gespoten PUR, XPS… er zijn veel verschillende soorten isolatie. Die vaak hun specifiek toepassingsgebied hebben.

Toch zijn al die verschillende soorten terug te brengen tot drie grote families. Een overzicht:

  1. Gespoten materialen. Zoals PUR en glaswolvlokken. Deze materialen worden onder druk met een soort pistool op een oppervlak of tussen twee oppervlaktes gespoten.
  2. Zachte isolatiematerialen. Zoals een glas- en rotswol. Verkocht per rol en vaak gebruikt om hellende daken te isoleren.
  3. Harde materialen (foto onder). Zoals PUR en EPS. Verkocht als platen die je lijmt of schroeft.

Isolatie plat dak - harde isolatieplaten

Het is deze laatste familie die het best geschikt is als isolatie voor je plat dak. De bekendste merken binnen dit segment zijn onder meer Kingspan, Isobouw en Unilin.

Waarom zijn net harde isolatieplaten beter geschikt? Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

  1. Ze zijn goed bestand tegen water. Belangrijk, want natte isolatie verliest zijn isolerende kracht.
  2. Ze zijn drukvast. Wat wil zeggen dat je plat dak beloopbaar blijft.
  3. Ze isoleren heel goed. Je hebt weinig centimeters nodig om een goed resultaat te boeken.

Er is dus isolatie die beter isoleert dan andere isolatie?

Hoezo Je hebt weinig centimeters nodig om een goed resultaat te boeken? Kan je er dan niet vanuit gaan dat álle isolatie goed isoleert?

Zeker. Maar niet elke isolatie doet dat even efficiënt. Sommige materialen isoleren beter dan andere. Wat betekent dat je minder centimeters nodig hebt om een even goed resultaat te boeken. En harde isolatieplaten behoren op dat gebied tot de beste van de klas.

Hoe kan ik weten hoe goed een isolatiemateriaal isoleert?

Simpel: check de lambda-waarde. De wat? De lambda-waarde geeft aan hoe goed een materiaal isoleert. Hoe lager die waarde, hoe beter. En het gaat hier echt om de cijfers na de komma.

Bij Polydak gebruiken we bijvoorbeeld vaak de Unilin Utherm Roof L-platen. Goed voor een lambda van 0,022 W/mK. Dat laatste staat voor Watt per meter Kelvin, de warmtegeleidingscoëfficiënt. Vrij vertaald: de mate waarin een materiaal warmte geleidt.

Hoe slechter die geleiding, hoe beter het isoleert. Aja, want hoe slechter die geleiding, hoe moeilijker het is voor warmte om door het materiaal te geraken. Daarom: hoe lager de lambda, hoe beter voor je wooncomfort.

Waar in de platdakopbouw zit de isolatie?

Eerst leggen we een dampscherm. Dat is een scherm dat het vocht reguleert. Zie het als een extra bescherming voor je isolatie tegen de waterdamp vanuit je woning. De waterdamp die vrijkomt als je potten op het vuur staan, je stroomstrijkijzer in actie is…

Isolatie plat dak - dakafdichting

Daarboven plaatsen we dan de isolatieplaten. Bovenop die platen plaatsen we de dakafdichting (foto boven): bitumen of PVC. Deze laag beschermt tegen regen, sneeuw, wind en felle zonnestralen.

Je isolatie zit dus in het midden van je dakopbouw.

Helemaal mee

Voilà, je bent helemaal mee. En nu samen die theorie nog omzetten naar een goed geïsoleerd plat dak. Neem gerust contact met ons op!

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?