Plat dak herstellen: oplapwerken of alles opnieuw?

Een plat dak herstellen, begint bij de juiste diagnose. Wij lijsten de boosdoeners op én de meest geschikte oplossing.

Moet het probleem dringend hersteld worden? Neem dan nu meteen contact met ons op. We hebben meerdere teams gespecialiseerd in het onderhoud en herstelling van platte daken: 011/64 84 09 of info@polydak.be.

De boosdoeners?

Er zijn kort door de bocht twee mogelijke oorzaken:

 1. Ouderdomsverschijnselen: je plat dak heeft zijn beste tijd gehad.
 2. Schade: een vuurwerkpijl, een sigarettenpeuk, foutief geplaatste zonnepanelen, een slecht geplaatste stelling…

Een plat dak heeft een houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van het materiaal, gaat een plat dak tussen de 15 en 30 jaar mee. Na die periode steken de eerste mankementen de kop op.

Ouderdom

Bij roofing is ingesloten vocht bijvoorbeeld een mogelijke boosdoener. Dat uit zich in blaasvorming op je plat dak. De oorzaak: water dat zich nestelt tussen de onderste en toplaag. En dat dan begint te werken door de enorme temperatuurverschillen dat je plat dak te verwerken krijgt.

PVC heeft als materiaal dan weer de neiging om na verloop van tijd minder soepel te worden. In PVC zit namelijk een weekmaker om het elastisch te maken. Die weekmaker kan je vergelijken met een glas pure alcohol: na een tijdje begint de inhoud te verdampen. Met die weekmaker is het net zo. Gevolg: de dakafdichting begint te trekken en werken… en zal uiteindelijk barsten.

Een letterlijk onderliggende probleem kan de dakstructuur zijn. Spanten zakken sowieso altijd een beetje door na verloop van jaren. Net zoals de zones rond de afvoer. Wat dan weer leidt tot verzakkingen op je plat dak, plasvorming… en een groter risico op waterinsijpeling.

Schade

Is je plat dak nog relatief nieuw? Dan moeten we onze aandacht verleggen. De boosdoeners die we tegenkomen in de praktijk?

 • Vuurwerk
 • Sigarettenpeuken
 • Schade na het betreden van het dak
 • Schade door terrasmeubels
 • Een foutief geplaatste stelling
 • Onzorgvuldige geplaatste zonnepanelen
 • Een vogel die iets heeft losgepikt

Een plat dak herstellen begint bij een inspectie

Een plat dak herstellen, begint altijd met de juiste diagnose. Waar wij op letten?

 • Ligt er veel vuil op het plat dak?
 • Is een deel van de kiezel weggewaaid?
 • Zijn er aansluitingen die niet meer goed zijn?
 • Zijn er kleine barstjes of scheuren…?
 • Loopt het water nog goed af?

Plat dak herstellen? Soms snel gefixt…

Het probleem vinden, is het halve werk, het fixen de andere helft. Vaak kunnen we het probleem vrij snel oplossen. Je hoeft dus zeker niet te panikeren.

Kleine beschadiging? Dan brengen we in de beschadigde zone nieuwe dakafdichting aan. Aansluiting die niet meer goed zit? Alles goed afkitten, doet soms al wonderen. Zolang de dakstructuur nog goed zit, hoeven er geen ingrijpende werken aan te pas te komen.

Het is eerder uitzonderlijk dat we een volledig nieuwe dakafdichting moeten leggen. Of dat de oude er eerste af moet. Wanneer is dat wél het geval?

 1. Als de dakopbouw niet goed zit. Als de onderliggende houtstructuur of chape niet goed is uitgevoerd of zijn beste tijd heeft gehad, gaan er nieuwe problemen de kop opsteken.
 2. Als de dakafdichting op verschillende plaatsen is beschadigd. Dan hebben oplapwerken geen zin – dan is het verstandiger om alles nieuw te plaatsen.

Jouw plat dak herstellen? Dat begint met een telefoon of mailtje…

Het is sowieso aangeraden om zo snel mogelijk in actie te schieten. Want ook al leidt watersijpeling op korte termijn niet tot zichtbare schade, de gevolgen kunnen op lange termijn wel groot zijn. Zo verliest isolatie zijn isolerende capaciteiten als het nat is. En een houten platdakconstructie kan op termijn rotten.

Hopelijk heb je een beter zicht gekregen op de boosdoeners en de mogelijke oplossingen. Er is alleszins geen reden tot paniek: voor elk probleem bestaat er een oplossing. Wil je je plat dak laten controleren en/of herstellen? Neem contact met ons op. Dan komen we langs om de situatie in te schatten.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?