Plat dak isoleren: de beste renovatie-oplossing voor jouw plat dak

Je plat dak isoleren, levert dubbele winst op: een hoger wooncomfort en een lagere energiefactuur. In dit artikel zetten we de verschillende mogelijkheden op een rijtje om je bestaande plat dak te isoleren.

De dragende structuur

Een plat dak isoleren, begint altijd met een visuele inspectie van de dragende structuur. We moeten 100% zeker zijn dat die in orde is.

Kort door de bocht genomen zijn er twee type structuren.

  1. Een ‘zware’ dakstructuur met beton: welfsels, balken, vulpotten…
  2. Een ‘lichte’ dakstructuur uit houten gebinten

Door het plafond aan de binnenkant te inspecteren, kunnen we een eerste inschatting maken van de staat. Zijn er sporen van vochtinfiltratie? Vochtplekken? Vooral houten dakstructuren zijn enorm gevoelig voor vocht en condensatie. Bij twijfel kunnen we een deel van de afdichting verwijderen om de structuur van je plat dak te inspecteren. Ziet alles er ok uit? Dan verleggen we onze aandacht naar de dakafdichting. Die bepaalt de rest van het traject.

Roofing

Optie 1: dakafdichting vernieuwen

Een voordeel van het materiaal roofing is dat we het bovenop bestaande roofing kunnen plaatsen. Als er te veel mankementen zijn aan de bestaande afdichting, is dit de beste oplossing. De opbouw van je plat dak dan. We plaatsen boven op de bestaande roofing van je plat dak een laag isolatie. Harde isolatieplaten, meer bepaald.

Waarom harde isolatieplaten? Omdat die zelfs voor een beperkt aantal centimeters een maximaal isolerend effect opleveren. Daarnaast zijn ze ook goed bestand tegen vocht. Bovenop die harde isolatieplaten plaatsen we dan een nieuwe laag roofing om de waterdichtheid 100% te garanderen.

Optie 2: het omgekeerde dak

Is de afdichting van je plat dak nog ok? Dan kiezen veel aannemers ervoor om enkele plaatselijke herstellingen uit te voeren. Om dan over te gaan naar de volgende stap: je plat dak isoleren. In dit geval plaatsen ze de isolatie boven op je bestaande dakafdichting. Daarom ook de naam omgekeerd dak: de dakafdichting zit niet vanboven, maar net helemaal onderaan. Wij bij Polydak zijn geen voorstander van het omgekeerde dak-principe. Wij zullen áltijd kiezen om een nieuwe dakafdichting te plaatsen. Omdat dit op lange termijn én prijs-kwaliteit de allerbeste oplossing is.

PVC

Optie 1: dakafdichting vernieuwing

De meest logische aanpak voor ons is om de bestaande PVC-laag weg te snijden en te verwijderen. Zo kunnen we rechtstreeks op de dragende structuur isoleren. Om dan bovenop de nieuwe isolatie de PVC-afdichting aan te brengen. Net zoals bij de nieuwe roofinglaag de beste oplossing voor de lange termijn.

Optie 2: het omgekeerde dak

Is je PVC-dakafdichting nog in goede staat? Dan kiezen veel aannemers ervoor om bovenop de bestaande dakafdichting te isoleren. En daarop ballast plaatsen. Opnieuw: hier zijn wij geen voorstander van. Om dezelfde redenen als bij roofing. Dit is voor ons geen waardige oplossing voor de lange termijn.

Plat dak isoleren: conclusie?

Een bestaand plat dak isoleren, begint altijd met een inspectie van de dragende structuur. Is die goed? Dan hoeft er niets verwijderd te worden. Is de ondergrond slecht? Dan zijn de werken sowieso wat ingrijpender. Voor de dakafdichting kiezen wij er altijd voor om ze te vernieuwen.

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw woning?

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?