Plat dak nieuwbouw woning en carport in Geel

Steeds populairder: een afvoerbuis ingewerkt in de gevelsteen. Ook de bouwheer van deze nieuwbouw woning in Geel is fan. Wij namen het plat dak van de carport, de woning zelf én de ingewerkte afvoerbuis voor onze rekening.

“Voor dit project was het de architect die ons contacteerde”, vertelt projectleider Tim Poelmans. “Iemand met wie we al jarenlang samenwerken en waar we al tientallen werven voor mochten uitvoeren. Zij weet wat ze ons aan heeft, heeft vertrouwen in onze technische kennis en weet dat wij kwaliteit leveren.”

De opdracht bestond uit twee platte daken.

  1. Het plat dak van de nieuwbouw woning;
  2. Het plat dak van de carport. In dit geval een niet-geïsoleerde carport met OSB-beplating.

Extra zekerheid

“Het schrijnwerk van de carport is door een schrijnwerker gedaan, wij hebben de dakdichting gelegd. Al zijn we eigenlijk al vóór hem op de werf gepasseerd. Wij maken er namelijk een punt van om de wachtslabben zélf te plaatsen. Dan zijn we zeker dat de aansluiting tussen de bakstenen muur van de woning en de houtconstructie van de carport correct is uitgevoerd. De timmerman hoeft die dan alleen nog in te werken.”

“We hebben voor het platte dak van de carport samen met de PVC-dakbedekking ook een polystervlies als beschermlaag voorzien. Da’s een extra zekerheid. Mocht er dan toch ergens een scherp kantje aan het hout zitten, dan is de dichting daartegen beschermd. Daarnaast is zo’n vlies goed voor de vochtregularisatie. Als er lichte condensatie optreedt, is de constructie beschermd.”

Afvoerbuis in gevel ingewerkt

“Het plat dak van de nieuwbouw was vrij standaard. Wel speciaal was de afvoerbuis. Die moest in de gevel komen. Iets wat je steeds vaker ziet bij nieuwbouw. Vroeger gebeurde dat altijd in opbouw en kwam de regenpijp tegen de gevelsteen. Nu willen architecten en bouwheren steeds vaker dat de afvoergoot wordt weggewerkt in de gevel.”

Hoe gaat dat in zijn werk? “De metselaar voorziet de opening in het metselwerk, en wij doen de rest. Eerst plaatsen we de afvoerbuis en daarna de overkapping. In dit geval aluminium, in de kleur van de rest van het schrijnwerk. Wij plooien die overkapping ter plaatse op maat, want dat levert het mooiste resultaat op.”

“Ik denk niet dat er veel andere specialisten in platte daken die overkapping zelf plaatsen”, besluit Tim. “Wij doen dat wel, net omdat het voor de bouwheer veel makkelijker is. Anders is er nog een extra aannemer in het spel.”

Technische info plat dak nieuwbouw woning en carport

Plat dak nieuwbouw woning: betonnen ondergrond met PE-dampscherm // PIR isolatie 200 mm // PVC dakbedekking 2 mm // kiezel als ballast

Plat dak carport: houten ondergrond // polyestervlies als beschermlaag //PVC-dakbedekking 2 mm geschroefd in de ondergrond

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?