Is trop te veel? Kan je je plat dak overisoleren?

Te veel is nooit goed, luidt het spreekwoord. Maar geldt dat ook voor isolatie? Want hoe meer je je plat dak isoleert, hoe beter voor je verwarmingsfactuur én het milieu. Da’s dus twee keer winnen! Of toch niet? Je ontdekt het in deze dakkannie / dakkanwel, de rubriek waarin we één stelling over platte daken van naderbij onderzoeken. Deze keer: kan je je plat dak overisoleren?

De goedkoopste en meest duurzame energie? Da’s de energie die je níet verbruikt. Aangezien langs je (plat) dak maar liefst 1/3de van de warmte in je woning verloren gaat, is (plat)dakisolatie altijd een energetische prioriteit.

Dus als het ergens rendeert om extra centimeters te isoleren, dan is het wel je plat dak. Toch? Het antwoord is iets genuanceerder.

Twee keer tien centimeter… maar niet hetzelfde resultaat

Ten eerste omdat er een economisch optimum is.

Op een bepaald moment staat de meerkost van extra centimeters isolatie niet meer in verhouding tot de besparing. Van 25 naar 35 centimeter gaan, levert niet hetzelfde rendement op als de sprong van 5 naar 15 centimeter.

Je woning is meer dan je plat dak

Ten tweede omdat je het totaalplaatje moet je zien. En in dat totaalplaatje draait het om balans: een evenwicht vinden tussen je energetische investeringen.

Stel dat je voor een grootschalige renovatie staat. De woning in kwestie heeft:

  • een aftandse verwarmingsketel,
  • enkelvoudige beglazing,
  • en een niet-geïsoleerd plat dak.

Plat dak overisoleren: kanda?

Je plat dak 10 centimeter dik laten isoleren met een harde isolatieplaat, kost je 3000 euro aan materiaal. 20 centimeter kost je 5500 euro aan materiaal. Plus nog extra kosten om je plat dak laten op te hogen. Want niet elk bestaand plat dak heeft de ruimte om zo’n doorgedreven isolatiepakket kwijt te kunnen. (Voor alle duidelijkheid: dit is een fictief voorbeeld. Met ronde getallen om makkelijker te rekenen.)

In zo’n geval is het waarschijnlijk zinvoller om die meerkost van die extra isolatie anders te investeren. Om dat geld te gebruiken om die oude verwarmingsketel te vervangen, bijvoorbeeld. De energetische winst zal groter zijn dan dat dikker isolatiepakket.

Of om met die meerkost een deel van je nieuwe ramen te betalen. Want wat ben je met een plat dak dat beter geïsoleerd is dan de gemiddelde nieuwbouw, als je ramen energetisch gezien 40 jaar achterlopen?

Conclusie?

Kan je je plat dak overisoleren? Ja, dakkan!

Omdat het effect van extra centimeters isolatie vanaf een bepaalde dikte minder opbrengt. En ook omdat die meerkost waarschijnlijk beter rendeert in een andere energetische investering.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?