Plat dak vernieuwen: het ideale moment om (bij) te isoleren

Heeft je plat dak zijn beste tijd gehad? Dan wil je natuurlijk weten wat je opties zijn om je plat dak te vernieuwen. Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje en vertellen je waarom dit ook het ideale moment is om (bij) te isoleren.

Er zijn verschillende redenen om je plat dak te vernieuwen. Misschien is er na een visuele check duidelijk geworden dat er barstjes zijn in je dakafdichting. Dat het water niet weg kan. Of een stuk van de bedekking los zit. Of misschien wil je zonnepanelen plaatsen en vind je dit ook het goede moment om je plat dak te checken. Gelijk heb je.

Om een plat dak te vernieuwen, heb je twee opties.

  1. We plaatsen een nieuwe laag over je bestaande dakafdichting.

  1. We verwijderen de bestaande dakafdichting en plaatsen een volledig nieuwe.

Als je deze werken laat uitvoeren, raden we je ten sterkste aan om ook te investeren in na-isolatie. Of als je plat dak al geïsoleerd is: extra centimeters isolatie.

Waarom? Omdat langs je dak tot een derde van de warmte in je woning verloren gaat. Investeren in platdakisolatie resulteert in:

  • Een hoger wooncomfort

  • Een lagere energiefactuur

Roofing

Bij roofing kunnen we er een nieuwe laag overplaatsen. Zo komen er geen breekwerken aan te pas. En dat scheelt dan ook weer in werkuren.

Scenario A: er ligt al isolatie

Dan kan de bestaande roofinglaag dienen als dampscherm. We plaatsen extra isolatie op die roofinglaag en daarop plaatsen we dan de nieuwe afdichting.

Aandachtspunt: het nieuwe isolatiepakket moet beter isoleren dan het oude. Zo vermijden we condensatieproblemen in de dakopbouw.

Scenario B: er ligt nog geen isolatie

Dezelfde werkwijze: isolatie op de bestaande dakafdichting. En daarop een nieuwe roofinglaag.

PVC of EPDM

Hier is de meest verstandige keuze om sowieso de huidige dakafdichting te verwijderen.

Scenario A: er ligt al isolatie

Aangezien de dakafdichting weg moet, kunnen we meteen controleren hoe het met de isolatie is gesteld. Is die nog in orde? Is het dampscherm correct aangebracht?

Dan kunnen we extra centimeters erop leggen.

Is de isolatie verweerd of nat? Dan halen we alles eruit en plaatsen we alles nieuw.

Al is dit echt wel het ideale scenario. PVC is relatief makkelijk te verwijderen zonder dat de isolatie er van afziet. Bij EPDM is de kans groot dat de isolatie meekomt, aangezien dit type dakafdichting wordt verlijmd.

Scenario B: er ligt geen isolatie

Ook hier: de dakafdichting moet weg, dus we beginnen op te bouwen vanaf de dakopbouw. Dat betekent dat we een nieuwbouw-situatie hebben. We leggen de isolatie en brengen daarop de nieuwe dakafdichting aan.

Plat dak vernieuwen: beste aanpak?

Er zijn dus verschillende scenario’s. Met per scenario nog verschillende plannen van aanpak. Alles begint met een visuele inspectie, zodat we de toestand van jouw plat dak in kaart kunnen brengen.

  • Welke afdichting is het?

  • Hoe ziet de totale dakopbouw eruit?

  • Hoe zit het met de draagstructuur?

Pas dan kunnen we jou gericht adviseren over jouw mogelijkheden.

Plat dak vernieuwen: conclusie?

Benieuwd welke optie het beste is om jouw plat dak te vernieuwen? Neem contact met ons op. En wij lijsten de voor- en nadelen voor je op, afgestemd op jouw concrete situatie.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?