Renovatie plat dak: na 30 jaar weer aan zet

Deze renovatie van een plat dak was een weerzien met een oude bekende. Dertig jaar nadat we dit plat dak maakten, mochten we het nu renoveren. Met als uitdaging het netjes wegwerken van de afvoerbuizen in de nieuwe gevel.

“De renovatie van dit plat dak kaderde in een grotere verbouwing”, begint projectleider Tim Poelmans. “De bouwheer ging een nieuwe gevel laten plaatsen, inclusief extra isolatie. Dat betekent extra centimeters gevel en dus ook dat je je plat dak daarop moet laten aanpassen.”

“Dat plat dak hadden wij dertig jaren geleden zelf gelegd. Een compliment dus dat de bouwheer opnieuw aan ons dacht. Dat wil zeggen dat hij er content over is.”

Atypische gevelopbouw

“Eigenlijk kon dat plat dak er nog enkele jaren tegen. Maar met die grote verbouwing was het verstandig om er een nieuwe dakbedekking over te leggen. Dan is hij weer 30 jaar gerust. Anders bestaat het risico dat je over enkele jaren opnieuw met werken zit.”

“De uitdaging in dit project waren de afvoerbuizen. De gevelopbouw is nogal atypisch voor een woning. We hadden hier te maken met een systeem uit de industriebouw dat nu werd afgewerkt met panelen uit cellenbeton. Met daartegen een crepi.”

Ingewerkte afvoerbuizen

“De afvoerbuizen in opbouw plaatsen, wou de bouwheer niet. Hij wou ze weggewerkt hebben. Dus zijn wij gaan kijken wat de mogelijkheden waren. De eerste optie was om ze achter de panelen te plaatsen, maar daar waren wij technisch gezien geen voorstander van. Als er dan een probleem opduikt, geraak je niet meer aan de buis. Inwerken in de panelen was de beste optie. Met over de afvoerbuis een op maat geplooide omkapping. Zodat je de beplating daar mooi kunt tegen laten aansluiten.”

“Een keer toen we de oplossing hadden uitgedokterd, was het kwestie van de werken te coördineren met de aannemer die de gevel deed. Zodat wij op de juiste momenten de juiste voorbereidingen konden uitvoeren vóór we aan het eigenlijke platte dak begonnen.”

Technische info renovatie plat dak

Dit plat dak bestond uit twee aparte platte daken.

Renovatie plat dak 1: bestaand dak op geprofileerde stalen ondergrond // bestaande PVC-dakbedekking stukgesneden om de krimpspanning weg te halen // dakbedekking opstanden, dakranden, en afvoertappen afgebroken // bovenop bestaande pakket PIR-isolatie 40 mm en een PVC-dakbedekking van 1,5 mm // mechanisch bevestiging in ondergrond

Renovatie plat dak 2: idem, maar ook kiezel afgevoerd.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?