EPDM of bitumen voor je plat dak? Wij kiezen altijd voor bitumen

Aan het bouwen of verbouwen? En op zoek naar een aannemer voor je plat dak? Weet dan dat elke aannemer zijn favoriet materiaal heeft voor de dakdichting. Wij van Polydak kiezen al 40 jaar voor bitumen of roofing. Omdat EPDM voor ons zijn meerkost niet waard is.

De opbouw van een plat dak bestaat uit verschillende delen. Je hebt helemaal onderaan het dampscherm, dat het vocht reguleert. Daarboven de isolatie, die een temperatuurbuffer opwerpt tegen binnen en buiten.

Helemaal bovenaan komt de dakdichting. De laag die de rest van de opbouw én jouw woning beschermt tegen weer en wind. En dat is nog altijd taak nummer één van een (plat) dak: zorgen dat je droog zit.

Voor die dakdichting zijn er verschillende materialen, waarvan EPDM en bitumen er twee zijn. EPDM is een dakafdichting die je verlijmt. Bitumen of roofing wordt gebrand.

EPDM of bitumen? Nieuw is niet altijd beter

EPDM is relatief nieuw op de markt, terwijl bitumen al vele tientallen jaren wordt gebruikt.

Het valt ons op dat nieuw in dit geval vaak wordt gelijkgeschakeld met beter. En met innovatief. Roofing daarentegen is iets van vroeger en oubollig. Kortom: als je kwaliteit wilt, moet je EPDM kiezen.

Wij van Polydak zijn het daar niet mee eens. Wij geven altijd de voorkeur aan bitumen (foto boven). Meer zelfs: wij werken niet met EPDM.

Goedkoper én beter

Waarom die keuze? Omdat het duurdere EPDM zijn meerprijs niet kan rechtvaardigen. Het materiaal zelf is goed, maar de plaatsing is veel delicater. Er kan veel meer misgaan. Roofing is robuuster om te plaatsen: de foutenmarge ligt dus lager.

Dat merken we ook aan de oproepen voor onze herstellingsploegen. Zij zijn het vaakst aan zet op EPDM platte daken. En bijna nooit is het een fout in het materiaal, maar altijd iets dat is misgelopen tijdens de plaatsing.

Bitumen gaat langer mee

Net daardoor kan EPDM zijn grote troef niet waarmaken: een langere levensduur. Want door die delicate plaatsing duiken veel sneller kleine mankementjes op.

Voor ons resulteert bitumen of roofing in combinatie met een correcte dakopbouw in een betere kwaliteit. En dus een langere levensduur. En dat ook nog eens aan een lager prijskaartje dan EPDM.

EPDM of bitumen? Voor ons is die keuze rap gemaakt.

Een nieuw dak dat in topconditie is en blijft?